Publikace
autorka Renata Dvořáková, Mladá Fronta Dnes, 17. prosince 2008, název textu Učte se lépe: zapojte pravou hemisféru, zkrácená verze:
Problém, nebo výzva?
Schopnosti
zdravého člověka jsou neomezené. Koučink vznikl jako
reakce na to, že hodně
„stavíme“ na chybách, a z toho
vyplývá snížené
vnímání sebehodnoty a
vlastních možností, zejména ve stresových
situacích. Certifikovaný kouč, mentor
a trenér koučinku kanadské Erickson College,
zastoupené v ČR Koučink
Centrem, Jiří Kunčar popisuje: „Člověk přijde na koučink s
výzvou – to je s
věcí, kterou chce řešit, na co se chce podívat.
Kouč musí umět dobře poslouchat
a strukturovanými otázkami pak podněcuje klienta, aby se
podíval na vše, co
s věcí (problémem) souvisí, i na to, co si
klient momentálně neuvědomuje,
co je někdy hodně skryté“.
Proces koučování
„V koučovacím
procesu, kdy otázky mj. co je pro tebe důležité, jak se v tom cítíš, jaké
máš možnosti, co bys všechno mohl udělat, aby tě to bavilo… - lidé v sobě
často objeví někde hluboko, jakoby v tajné schránce, nesmírné bohatství.
Právě to jim pomáhá najít vlastní odpovědi a řešení tak, že pak mohou
postupnými kroky v reálném čase dosáhnout téměř jakýchkoli cílů,“
vysvětluje Jiří Kunčar. „Z dobře vedeného koučinku si lidé odnášejí
konkrétní akční plán i s termíny plnění jednotlivých kroků, i třeba s
datem jejich kontroly.“
Jak vybrat kouče
Koučování
je hlavně správný postup práce s klientem,
přístup k člověku, podpora,
respektování, vnímání procesu a
důvěra v lidský potenciál, bez níž to
nelze. „Pro kouče to znamená celý život na sobě
pracovat, aby byl schopen sám
rozpoznat, uvědomit si své chyby, ne je kritizovat, ale oslavovat (vždycky nás
posouvají) a přes vlastní zkušenost (prožitek)
k tomu vést druhé,“ říká
lektor Kunčar a doplňuje: „Každý člověk
každému nesedne, proto by klient měl mít možnost si
vybrat z několika
koučů, i tady funguje chemie, pokud se chceme někam posouvat,
otevřít se,
musíme koučovi věřit. Profesionální kouč pro mne
musí splňovat tři kritéria -
1. dokončené vzdělání
v koučování – to je aspoň
s národní akreditací
(MŠMT ČR), 2. měl by mít za sebou oporu prestižní
profesní asociace, 3. musí
projít minimálně praxí
sebezkušenostního tréninku v koučinku.“
Školy koučování
„Pokud
bych se při rozhodování, kde se koučování
učit, orientovala pouze podle
informací z internetu a o koučování nevěděla
sama nic, neinvestovala bych
do této metody ani korunu,“ tvrdí Lenka
Schilderová, ředitelka pražského
Koučink centra. „Nedivím se, že lidé koučinku
nevěří, nebo vybírají, až
přeberou - většina trenérů koučování totiž
nikdy neprošla žádným tréninkem
koučinku! V rámci spolupráce s kanadskou
univerzitou proškolujeme
trenéry 2,5 roku, než mohou učit 1. části kurzu.
Doporučuji si vzdělání lektora
ověřit.“
Manažerský koučink
„Využívat
koučování ve vedení firmy, znamená
nenásilně, tj. stimulací představivosti a
tvořivosti, učit podřízené samostatně myslet tak, aby si
na většinu řešení
mohli přijít sami,“ říká Lenka
Schilderová. A manažery vyzývá: „Pokud
chcete
mít samostatně myslící podřízené,
kteří vám ušetří spoustu práce a
času, zvolte
koučovací přístup. Docílíte nejen
dlouhodobé spokojenosti, ale hlavně trvale
vysokého výkonu.“